Steven Van der Veken Steven Van der Veken

Citrien

Citrien is een variant van het mineraal Kwarts. Het heeft een vaalgele tot bruine kleur. De hardheid is 7 op de schaal van Mohs, vergelijkbaar met die van smaragd.
De belangrijkste vindplaatsen bevinden zich in Brazilië, Madagaskar en de voormalige Sovjet-unie.

Meer lezen
Steven Van der Veken Steven Van der Veken

Peridoot

Peridoot is de edelsteen benaming van het mineraal olivijn. Deze steen wordt gevormd in magma dat rijk is aan magnesium en arm aan silica. Het heeft een kenmerkende olijfgroene kleur.

Peridoot is een relatief zachte steen. Het heeft een hardheid van 6,5 - 7 op de schaal van Mohs en is daarmee zachter dan Toermalijn.

De meeste Peridoot wordt in Noorwegen ontgonnen.

Meer lezen
Steven Van der Veken Steven Van der Veken

Topaas

Topaas is een aluminium nesosilicaat. In haar meest pure vorm is deze steen kleurloos. Door andere elementen wordt deze licht blauw of goudbruin tot geel oranje of roze tot rood.

Topaas wordt vaak verhit of bestraald om een diep blauwe, oranje, licht blauwe, roze of paarse kleur te verkrijgen.

Het is één van de hardste natuurlijke mineralen, met een hardheid van 8 op de schaal van Mohs. Deze bevindt zich qua hardheid tussen die van saffier en smaragd. Topaas kan wel redelijk makkelijk breken langs haar breuklijnen en moet dus met enige voorzichtigheid behandeld worden.

Topaas wordt op elke continent ontgonnen. Brazilië is de voornaamste producent.

Meer lezen
Steven Van der Veken Steven Van der Veken

Amethist

Amethist is een vorm van mineraal kwarts. De kleur varieert van licht- tot donkerpaars.

De hardheid van Amethist is 7, vergelijkbaar met smaragd en toermalijn. Door langdurige blootstelling aan de zon kan de kleur verbleken.

Amethist komt wereldwijd voor. De belangrijkste ontginningsplaatsten bevinden zich in Brazilië,

Tot de zeventiende eeuw behoorde deze samen met diamant, robijn smaragd en saffier tot de meest waardevolle edelstenen. Na de ontdekking van grote afzettingen zakte de waarde echter. Amethist wordt tegenwoordig tot de halfedelstenen gerekend.

Meer lezen
Steven Van der Veken Steven Van der Veken

Saffier

Saffier wordt net als diamant, robijn en smaragd tot de edelstenen gerekend. Het is, net als robijn, een gekristalliseerde vorm van het mineraal korund. Het is het op twee na hardste mineraal ter wereld (na diamant en moissaniet) met hardheid 9 op de schaal van Mohs (Diamant is 10).

Saffier is vooral bekend om zijn blauwe kleur, maar er bestaan ook mooie gele, paarse, oranje en groene saffieren.

De stenen van de hoogste kwaliteit worden gevonden in Kashmir. Daarnaast zijn ook de saffieren uit Myanmar (Birma), Sri Lanka (Ceylon), Thailand (Siam) en Madagaskar van uitstekende kwaliteit.

Meer lezen
Steven Van der Veken Steven Van der Veken

Robijn

Net als diamant, saffier en smaragd worden robijnen traditioneel tot de edelstenen gerekend. Robijn is, net als saffier, een gekristalliseerde vorm van het mineraal korund. Anders dan saffier is een robijn steeds rood tot roze. Soms kan een roze robijn ook roze saffier worden genoemd. Het onderscheid hiertussen is subjectief.

Robijn is een van de hardste materialen die in de natuur voorkomen en heeft hardheid 9 op de schaal van Mohs. Hierdoor is het zeer slijtvast en dus zeer geschikt om als juweel dagelijks te dragen.

De waarde van robijn is afhankelijk van de grootte (karaat), kleur en zuiverheid. De meest waardevolle kleur is ‘duivenbloed’. Stenen met weinig zichtbare onzuiverheden zijn waardevoller, maar robijnen zonder inclusies zijn vaak extra behandeld of synthetisch.

Bijna elke robijn wordt verhit alvorens ze geslepen worden. Dit verbetert de kleur, maar doet geen afbreuk aan de waarde.

Robijnen worden op elk werelddeel ontgonnen. De belangrijkste vindplaatsen zijn Kashmir, Myanmar, Thailand en Cambodja.

Meer lezen
Steven Van der Veken Steven Van der Veken

Smaragd

Smaragd maakt samen met diamant, saffier en robijn deel uit van de edelstenen. Smaragd is een gekristalliseerde vorm van beril. Smaragd is steeds midden- tot donker groen, met geel of blauw als secundaire tint.

Smaragd is relatief hard, met een hardheid van 7,5-8 op de schaal van Mohs, maar is wel tamelijk fragiel en broos. Smaragd is daarom niet aangewezen als steen in een ring of armband die elke dag gedragen wordt.

De waarde van smaragd wordt bepaald door de grootte en vooral door de kleur. Hoe intenser de kleur, hoe duurder. Een smaragd bevat altijd zichtbare onzuiverheden. Deze insluitsels zijn een bewijs van echtheid.

Bijna alle smaragden worden behandeld met olie. Dit op de scheurtjes en breuklijnen op te vullen en de stevigheid te verbeteren. Onbehandelde smaragd is zeldzaam en is dan ook veel waardevoller dan behandelde stenen.

Smaragd wordt overal ter wereld gevonden. De belangrijkste ontginningplaatsten bevinden zich in Colombia en Zambia.

Meer lezen
Steven Van der Veken Steven Van der Veken

Toemalijn

Toermalijn is een cyclosilicaat mineraal. De hardheid varieert van 7-7,5 op de schaal van Mohs en is dus iets zachter dan smaragd. Toermalijn komt in verschillende variëteiten en kleuren voor:

Achroiet: Bijna kleurloos

Rubelliet: Roze - Rood

Draviet: Geelbruin tot donkerbruin

Verdeliet: Groen

Indigoliet: Blauw

Siberiet: Lilarood tot violetblauw

Schorl: Zwart

Soms komen twee tot drie verschillende kleuren voor in één enkele steen. Een bekend voorbeeld hiervan is ‘Watermeloen’: rood met een groene omranding.

De waarde van toermalijn varieert significant naar gelang type, grote en kleur. de Paraïba, een blauw en groene soort, afkomstig uit een zeer beperkt gebied in Brazilië is waardevoller dan diamant.

De meeste toermalijnen worden ontgonnen in Brazilië. Daarnaast worden deze ook in Afrika en Azië gedolven.

Meer lezen